Homepage Články Na Ukrajině vyrůstají na sušenkách i bez speciálních tréninků. A bude v Česku MS nejlepších?

Na Ukrajině vyrůstají na sušenkách i bez speciálních tréninků. A bude v Česku MS nejlepších?

Autor: streetworkout.cz

2

13.12.2016

Pokud roky trénujete, budete se chtít patrně ukázat, porovnat se s ostatními. Street workout není výjimkou. Například pro rok 2017 se chystá TATO NOVINKA (nefunkční) . Někdo jezdí po Česku, když nasaje atmosféru, může se vydat za hranice. A to je i příklad Pavla Šandy, který pokračuje na webu streetworkout.cz ve svém seriálu o cvičení, sportovním žití, myšlenkách a sportovním žití na tomto světě. Tentokrát se budeme motat okolo battlů, ciziny, regenerace a budoucnosti tohoto atleta, na kterého se můžete podívat i na videu.

Jezdíte po soutěžích, jak se připravujete?

Tento rok se se soutěžemi doslova roztrhl pytel, což je skvělé pro rozvoj SW komunit. Já se zaměřil na ty největší v Evropě a jednu i mimo, na Ukrajině. Snažil jsem se zvládnout ty zásadní a objet je všechny, samozřejmě nebylo úplně technicky možné stihnout všechny, ale i tak se podařilo hodně. Stihl jsem kolem šesti hlavních. Kdo sleduje mě, nebo celou SW scénu ví, že i poměrně úspěšně, a vždy se podařilo urvat bednu. Ale asi víc než nějaké pojmenovávání a porovnávání pindíků mě na tom baví SW komunita. Většinou jsou kolem sportu skvělí lidé a nezapomenutelná atmosféra. Na této úrovni jsou výsledky dost podobné a rozdíly jsou čím dál menší a je třeba na to myslet a posouvat své hranice dál - fyzické, duševní, psychické. Další důvod proč vůbec odjíždím soutěže je fakt, že je to alespoň pro mne nejlepší druh motivace a zároveň odreagovaní a poznávání nových lidí. Dále chci vidět věci z různých úhlů, tím získám možnost mít na věc svůj vlastní pohled.

PAVEL ŠANDA A JEHO CESTA: Lidské tělo: kotel připravený na výkon

Kde jste všude byl?

Stihl jsem několikrát Německo, potom Francii, Ukrajinu a samozřejmě Čechy. Rozhodně se chci dostat do Kazachstánu, kde je asi jedna z mega komunit. Následně mě potom láká Amerika.

Které battly vás nejvíce oslovily?

Každý stát má své kouzlo, ale z mého pohledu mě asi nejvíc dostal národní šampionát na Ukrajině, kdy je vidět, že ten sport opravdu má tradici a vznikl zde. Lidé tam tím opravdu žijí a soutěž je tam prakticky národní záležitostí. Od zázemí pro závodníky, tak po neskutečnou organizaci i doprovodný program. Sešli se tam jedni z nejlepších. A co víc vás může namotivovat než lidé, kteří tento sport vynesli na světlo, až po úplné obyčejné lidi z davu, kteří vyrůstají na sušenkách, bez proteinu, speciálních tréninků a všeho, co máme my k dispozici. Přes toto všechno dávají takové sety, že to v Evropě a možná i na světě nedá nikdo dalších pět let.

A co pár slov o battlech v Čechách?

I přes toto všechno co jsem řekl, pro mě zůstává srdcová top soutěž tady v Česku - a to CSWW od Adama Rawa, která je podle mě u nás nejtěžší. Vždy se tam sejde skvělá parta a na české a slovenské výkony tam padají neskutečná čísla. Důležité je, že na tomhle battlu jsou dost zásadní i nohy, kdo ví, o čem mluvím, tak trénovat dipy, shyby a dřepy je asi ta nejtěžší kombinace. Vše si navzájem ubírá na skillu a dávat vše, je alespoň pro mě umění. Opravdu.

Je příprava na soutěž obětí z dalšího života, radovánek?

Příklad svého tréninku jsem psal v předchozím dílu, ale zvládnout tolik soutěží a být prakticky celý rok v top formě, je alespoň pro mě neskutečně náročné. Je to hodně odříkání a je třeba tomu dost obětovat (ne-li všechno). Pokud není nějaký zdravotní problém, trénuji celý rok v kuse. Mám období, kdy mám lehčí a těžší tréninky, ale jak se říká - nezastavujeme, máme zpoždění .

Ale regenerace musí být, ne?

Můj největší relax je samozřejmě cvičení samotné, přátelé, hudba a adrenalinové sporty, ale snažím se i meditovat, chodím do sauny. Pokud to jde, zajdu na masáž a fyzioterapii, ale tu zanedbávám, přiznávám. Pokud to tělo dovolí, neměl jsem delší pauzu než týden. Jsem si samozřejmě vědom, že je to otázka času, než ten tlak přestane tělo zvládat. Naštěstí jde SW dělat s vahou vlastního těla, což je jeho hlavní kouzlo, tak až přestane dávat weighted, mám jasnou volbu.

Máte cíle, plány do budoucna?

To je pro mě dost silná a zásadní otázka. Rozhodně chci patřit mezi nejlepší na světě ve streetliftingu/weightedu. Další věc, co mám v plánu, je otevřít si fitko podle sebe. Mám v plánu zorganizovat oficiální mistrovství světa těch opravdu nejlepších. A je tu také představa nového konceptu "Weighted Live," která bude hodně zajímavá, ale zatím si podrobnosti nechám pro sebe. Nicméně by tohle všechno mělo odstartovat už příští rok, tak se máte rozhodně na co těšit.

streetworkout.cz

streetworkout.cz je redaktorem největšího street workoutového webu v česko-slovensku o cvičení s vlastní vahou. Tento redaktor napsal od roku 2016 pro streetworkout.cz již 981 článků.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat