Homepage Články Kdy cvičit to stejné, a kdy se hodí vše střídat?

Kdy cvičit to stejné, a kdy se hodí vše střídat?

Autor: Honza

136

26.09.2022

Zda-li je vhodnější pracovat neustále na stejných cvicích, a nebo raději tělo pravidelně překvapovat něčím novým napadlo snad již nejednoho nadšence do posilování s vlastní váhou. Která varianta je vhodná pro kterou situaci?

Trochu to zkrátíme. Pracovat neustále se stejným tréninkovým plánem by mělo být vhodné především v rámci silových tréninků a obecně tam, kde se snažíme ve výkonech posouvat neustále vzhůru. Samozřejmě by se nemělo jednat o totožné tréninky po měsíce v kuse, ale určitá podobnost a posloupnost je zde pro zlepšování se určitě na místě. Na druhou stranu pokud toužíš po formování postavy, tak se zde může jako vhodnější jevit druhá zmíněná varianta, tedy pravidelnější střídaní tréninkových formátů. Důvodem by měla být adaptace svalů, která znamená, že si svaly na typ tréninku a dané cviky po určitém čase zvyknou, a trénink pro ně zjednodušeně nemusí být dostatečně efektivní. Doba adaptace se může značně lišit, ale obecně se udává období okolo 6 - 12 týdnů. Kolem tohoto času by tedy mělo být vhodné své tréninky obměnit, aby stále přinášely vytoužené ovoce. 

FOTO - zdroj: @tommy.vagner

Abys tento deadline však nemusel řešit, tak se jako ideálnější řešení jeví pravidelné střídání tréninkových přístupů. Pokud tedy toužíš po estetických výsledcích svého těla, a nebo se jen chceš pravidelně udržovat v kondici a dávat si pořádně do těla, tak není nikde psáno, že se musíš neustále držet stejné tréninkové tabulky. Naopak, aby tě tréninky neustále bavily, a abys se na ně neustále těšil a těžil z nich uvedených cílů, tak může každý jeden z nich vypadat úplně jinak. Tím se dostáváme i k dalšímu důležitému bodu, který obecně souvisí s porovnáváním se. Opět nikde není psáno, že by bylo snad zásadní odcvičit stejné počty, tempa, či dodržet stejné pauzy v každém jednom tréninku. Tvé tělo absolutně nezajímá, jestli jsi dnes odcvičil 9, 8, 10 a 7 shybů na hrazdě a minule jsi jich udělal pokaždé přesně 8. Vždy jde jen a jen o stimuly a zátěž, která je pro tebe v danou chvíli výzvou. Proto na své tréninky přestaň nahlížet jako na striktní tabulkové proměnné, ale těž z nich veškeré benefity díky značné variabilitě. Vše však samozřejmě opět záleží na tvé technice a tréninkové úrovni. Určitě není moudré si z výše uvedených řádků odnést myšlenku, že mají všichni cvičit všechny možné cviky, které zahlédli na instagramu. Všemu by samozřejmě měla předcházet kvalitně vybudovaná kondice a technika, což ti dovolí si cvičit takřka cokoliv se ti zachce.

Honza

Fyzioterapeut, který se street workoutu věnuje od roku 2013. Je členem týmu Workout Mělník a na českých street workoutových soutěžích získal celkem 8 zlatých medailí. V roce 2019 reprezentoval naší zemi na mistrovství světa ve freestylu v Moskvě.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat