Homepage Články Kdo dělá velké věci, musí být blázen. Tkadlčík neřeší maximálky, trénuje na kamion

Kdo dělá velké věci, musí být blázen. Tkadlčík neřeší maximálky, trénuje na kamion

Autor: streetworkout.cz

1

09.12.2016

Kontrolou až z Filipín jsme prošli, takže posíláme do světa druhou část rozhovoru s Jiřím Tkadlčíkem, který je teď 10 tisíc kilometrů daleko od rodné české hroudy. Právě v jihovýchodní Asii se nyní český strongman připravuje na závody, na které dřel, aby uspěl. A s čím jde Český lev do bitvy?  "Zkuste dělat zase věci z čisté radosti, třeba tak, jako když vám bylo pět let. Zařte, sviťte a bavte se životem, jako já. Přijměte výzvy, které za to stojí a ukažte především sobě, kdo jste. Nedělejte to, co většina, nedělejte ani to, co od vás chce okolí nebo rodina. Jednejte tak, jak vám velí rozum a především srdce," napsal Tkadlčík před pár hodinami na svůj facebookový profil. A má pravdu, život je jen jeden. A žijete ho vy. Konec řečí a dojímání se, je tu druhá část rozhovoru, první polovina vás bavila, tak hurá do toho.

Street workout má čtyři základní cviky - shyby, kliky, dipy a dřepy. Lidi, kteří nemají informace, na to koukají, že to je málo, nuda. Dá se s tímto zásobníkem cviků vyžít?

Jde to. Já také razím nějakou metodiku základních pohybů - dřep, tah, tlak, rotace, výpad a předklon. Tohle jsou základní pohyby, které děláme v životě. Proč by se nedalo ve street workoutu vyžít se čtyřmi. Tělo s nimi umí naložit, srovná se, vypadá dobře, když cvičí. Pokud chce mít někdo 120 kilo ve svalech, tak to nenabere asi na hrazdách, ale proč takto necvičit.

Vynechme street workout a strongmeny. Jak vy vidíte kluky z posiloven, fitek?

Tam jde především o objem a síla a funkčnost žádná. Proto my se snažíme cvičit funkčně, aby tělo fungovalo, běháme se zátěží, máme i fyzičku, což je taky super na hrazdách. Přesouvání kladky z bodu A do bodu B nafoukne sval, ale více to nedá. Tohle neznám. A ještě třeba necvičit nohy, to je další věc.

To je problém i ve street workoutu...

Jo, ale už se cvičí pistole, výpady a dřepy se zátěží. Neříkám, že potom bude mít noha objem 90 centimetrů, ale bude funkční. K tomu třeba na doplnění sprinty, prostě komplexnost pro celé tělo.

PRVNÍ ČÁST ROZHOVORU: Český Lev se mazlí po světě s metráky železa. Přesto to umí i na hrazdách

Jaké jsou vlastně vaše maximálky?

Mrtvý tah mám 360 kilo bez dresu a 380 s dresem. Dřep 320 jen s bandážemi a benč 212 kilo.

Zmínil jste, že byste chtěl být ještě tak roky mezi profíky, kam až to může jít, myslím výkony, kam se dají posunout?

Těžko říct. Mně jsou třeba teď maximálky skoro jedno, já se potřebuji zlepšovat v disciplínách, které máme na závodech, těch je třeba šedesát - zvedají se kameny, přehazují se pneumatiky, tahají se kamiony. Tam to je hodně variabilní. Já se potřebuju připravit na soutěž, to rozhoduje. Někde není benč, dřep, někde se jede na více opakování, třeba mrtvý tah s 300 kily. Je mi k ničemu, když zvednu jednou 400 kilo a pětkrát tři sta, když jiný borec to dá dvanáctkrát a jeho maximálka je o padesát kilo horší.

Ve street workoutu se jezdí hodně shyby, méně trénovaným potom odchází často předloktí, jak chlapi jako vy posilují předloktí, stisk, úchop?

Máme různé věci, například kleště se závažím, kde je předpruženo třeba 115 kilo, to je super. Jinak používáme tlustý osy, nosíme kufry. To je třeba 150 kilo v jedné ruce a běžíš s tím dvacet metrů.

Takže klasické modré a černé kroužky asi ne, co?

To je nic. Ale u vás je úchop něco jiného. Cvičil jsem například s Honzou Karešem a on třeba dvojku mačkač nezvládl, já to dal třeba sedmkrát, ale on má zase lepší silovou vytrvalost na hrazdě. Já bych šest minut nedokázal viset na hrazdě. Tohle my nemáme, my jedeme na minutu až devadesát sekund. Já mám třeba dvakrát až třikrát větší sílu, ale na kratší dobu, nemáme takovou vytrvalost.

Můžete uvést příklad?

Třeba když jsme dělali shyby. Já je dělal asi se šedesáti kily na opasku - dám dva až tři. Jestliže si vezmu trhačky, dám sedm až osm opakování.

Zmínil jste Honzu Kareše, před pár dny překonal dva světové rekordy (30 minut 555 shybů a za 60 minut 1018 shybů). Co vy na to jako extra třída z jiného sportu?

Je to super blázen, umí to propagovat, líbí se mi to. Kdo dělá takové věci, musí být blázen. Taková čísla, to je masakr.

CZECH LEAGUE STREETWORKOUT.CZ. ZNÁTE, CHCETE? :-)

streetworkout.cz

streetworkout.cz je redaktorem největšího street workoutového webu v česko-slovensku o cvičení s vlastní vahou. Tento redaktor napsal od roku 2016 pro streetworkout.cz již 981 článků.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat