Homepage Články K čemu má sloužit rozcvička?

K čemu má sloužit rozcvička?

Autor: Honza

40

30.06.2022

Ač se může rozcvička zdát jako něco samozřejmého, tak ne každý k ní přistupuje tak zodpovědně, jak by měl. Jako u všeho mohou být i na rozcvičku rozdílné pohledy, a proto se dnes podíváme spíše na to, jaký by měl vůbec být její účel.

Proč někteří rozcvičováním stráví téměř třetinu tréninku a jiní o rozcvičku skoro nezavadí a po chvíli skáčou na hrazdu? Protože nejsme všichni stejní a každé tělo a každý rozdílně trénovaný jedinec potřebuje odlišný přístup i k rozcvičování. Největší roli zde hrají zkušenosti. Někdo si opravdu může dovolit se téměr nerozcvičovat a na jeho výkonech to nemusí být vůbec znát. Více znát už to však bude z dlouhodobějšího hlediska, kdy se dříve nebo později objeví nějaké ty bolístky. Na druhou stranu je zde i plno jedinců, kteří věnují rozcvičce přílišnou pozornost a na jejich výkonech se to projeví negativně. Opět by zde tedy mohlo být nejvhodnější volit jakousi střední zlatou cestu a nevrhat se do žádných extrémů. Co by tedy měla ideální rozcvička splňovat?

FOTO - zdroj: @pepe_handstands

Většina lidí si pojem rozcvička spojuje s protahováním. Přijdou na hřiště nebo do posilovny a začnou si páčit rameno o stojnu, zahmitají si rukama na zem  a pokračují v podobných rituálech. Jak už ale napovídá anglické označení pro rozcvičku "warm up", tak by jejím cílem mělo být tělo, ale i hlavu důkladně zahřát a ruku v ruce s tím, by se měly postupně připravit na zvýšenou fyzickou zátěž. Tady bychom v podstatě mohli skončit, jelikož opravdu nic moc dalšího od rozcvičky potřeba není. Zda-li protahovat svaly a především, zda-li protahovat svaly při rozcvičce je poměrně dost diskutované téma. V poslední době se spíše od protahování obecně upouští a dokonce panují názory, že může být protahování před cvičením škodlivé. Za nás určitě není protahování pro lepší či bezpečnější výkony potřeba, a proto bychom si ho mohli z warm upu v klidu vyškrtnout a hlavně si s ním rozcvičku nespojovat.

Skvělým pomocníkem pro rozcvičku mohou být odporové gumy. FOTO - zdroj: woshop.cz

Co bychom od rozcvičky měli očekávat je tedy snad jasné. Co bychom od ni naopak očekávat neměli je únava. Nemělo by být tvým cílem do rozcvičky obsáhnout všechny zahřívací a aktivační cviky, které znáš. Riziko, že by jsi se tímto vystavil možnosti zranění je rozhodně mnohem menší, než bez rozcvičování, ale zde se vše promítne spíše na tvém výkonu. Pokud se po rozcvičení cítíš skoro jako na závěru samotného tréninku, tak je potřeba ubrat a najít rozumnější objem a intenzitu. Opět zde tedy hrají zásadní roli zkušenosti. Jako ke všemu se i k ideální rozcvičce pro tebe musíš dostat pomocí experimentování. Pravidelně tedy zkoušej, na co jak tvé tělo reaguje a podle toho si vytvoř několik typů rozcviček, které budeš mezi sebou pravidelně střídat.

Ve zkratce tedy není potřeba se na rozcvičku dívat jako na něco složitého. Neměla by tě unavit, ale hodí se, aby tě trochu zahřála a fyzicky i psychicky připravila na cvičení s tvou váhou.

Honza

Fyzioterapeut, který se street workoutu věnuje od roku 2013. Je členem týmu Workout Mělník a na českých street workoutových soutěžích získal celkem 8 zlatých medailí. V roce 2019 reprezentoval naší zemi na mistrovství světa ve freestylu v Moskvě.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat