Homepage Články Jak nejlépe zvládnout organizaci workoutového battlu. Co radí profíci?

Jak nejlépe zvládnout organizaci workoutového battlu. Co radí profíci?

Autor: Monika

77

24.02.2020

I když se přes zimu čas od času objeví pro nás workoutové fanoušky nějaký ten battle, workoutová sezóna se začne rozjíždět v plném proudu až v průběhu jara, v létě a v září nás pak čeká vyvrcholení top akcí jako je Workout battle Karviná, CWWB nebo King of the North. Co je tajemstvím jejich úspěchu? Vyzpovídali jsme organizátory top akcí v ČR a na Slovensku, kteří se s námi podělili o své zkušenosti s pořádáním workoutových battlů. Je vůbec možné zajistit absolutní spravedlnost na soutěži? Co je během organizace zpravidla nejvíce podceňováno, a jak dlouho dopředu je vhodné začít battle plánovat?

 

Juraj Fačko – organizátor soutěže „King of the North“

 

King of the North je specifická silovo-vytrvalostní soutěž, která je na rozdíl od běžných workoutových battlů obohacena během a vítězem se stává účastník s nejrychlejším časem. King of the North jako soutěž běží do roku 2017. Jedná se o výzvu, která tady ještě nebyla, spojení perfektně technicky provedených základních workoutových cviků a běhu. Mimo svou originalitu je soutěž také oblíbená díky doprovodnému programu a bohaté nabídce občerstvení.


 Soutěž King of the North stojí za účast už jen kvůli skvělému občerstvení.


Co by člověk neměl podcenit při organizaci? 

Určite reklama. V predstihu musí byť minimálne udalosť na fb. V prípade ročníka 2019 to bolo 10 mesiacov aby si nikto nedával na náš termín inú súťaž. Pre rok 2020 sme to dali von ešte o mesiac skôr. Nesmieme zabudnúť na ostatnú reklamu, ako napr. billboardy, televíziu, rádia. Pokiaľ má event už nejaké meno, ide to samozrejme ľahšie. V našom prípade nás podporili ľudia zo scény, ktorí sa stotožnili s našou myšlienkou a tým nám pomohli vytvoriť najväčší battle aký kedy na Slovensku bol. Nesmieme zabudnúť na výber hostí, ja som napríklad pol  roka vopred zabookoval a zaplatil našich hostí. 


 Důležité je promyslet si s předstihem i výběr hostů.


Jak a kde získat sponzory? 

King of the north 2019 stál veľa peňazí, o čom určite nikto nepochybuje. Väčšinu rozpočtu pokryli sponzorské peniaze, prispelo mesto Dolný Kubín a Žilinský samosprávny kraj prostredníctvom grantov ktoré som  vypracoval. Nesmiem zabudnúť na 1/3 celých nákladov - merch KING OF THE NORTH ktorý tvoríme s Robom Sujom. Jedným spôsobom ako zveľadiť "kinga"  je aj e-shop. Čo sa týka sponzorov je to individuálne, niekoho zaujíma  myšlienka. Niekoho zaujíma to, čo v meste robíme a chcel nás podporiť. Človek nesmie prísť pýtať sponzoring bez spracovaného projektu v ktorom je celé podujatie rozpísané. V meste mám už za sebou viac akcií a  ľudia ma poznajú a dôverujú mi. Za čo im ďakujem samozrejme. 



King of the North spustil e-shop s vlastními originálními produkty.

 

Co je na soutěži nejtěžší?

Skĺbiť dokopy promo (do ktorého investujem veľmi veľa času a stojí veľa síl a prostriedkov) a samotné organizácia akcie, stavba areálu,  administratíva a celá produkcia. Nie vždy ide všetko ako má. Ale o tom je organizácia. Človek sa musí vedieť vysporiadať aj s problémom keď nastane. :) 



Důležité je umět se vypořádat s problémy, které mohou nastat.


Jaký je první krok, který musíš udělat, když se rozhodneš zorganizovat battle?

Človek si musí uvedomiť či na to má, aby to zorganizoval. Tento rok som sa zúčastnil na mnoho battloch a nie vždy to bolo zorganizované dobre. Ale samozrejme, všetci sa učíme a verím že rok čo rok to bude len a len lepšie. 

 

Co nedoporučuješ při organizovaní? 

To je ťažko povedať. Určite nemôže človek očakávať že mu to zarobí. Človek to musí robiť v prvom rade pre radosť.

 

Jak dlouho dopředu je vhodné začít battle plánovat?

Podla mňa, tak minimálne 3 mesiace pred termínom. Napr. King of the North 2020 som začal riešiť 2 týždne po skončení 2019, keď som uzavrel všetky veci, zúčtovania a iné potrebné veci. 

 

 

 

SŠTAS Workout Karviná – Workout battle Karviná

 

Tým, který nevynechal snad jedinou soutěž v ČR a na Slovensku. Zkušenosti jako soutěžící a pozorovatelé (někteří i jako porotci) mají nespočet, možná proto načerpali dostatek inspirace a energie na to, aby dokázali zorganizovat jeden z nejprestižnějších battlů s nevětším počtem českých a zahraničních účastníků. A co víc, skloubili do jednoho dne kategorii Freestyle i Weighted a získali nestandardní počet sponzorů a Prize money pro výherce. V červnu 2020 se můžeš těšit na 3. ročník soutěže. 



Už 20. 6. 2020 se můžeš těšit již na 3. ročník soutěže.

 

Jak se nejlépe vyrovnat s přímou kritikou na soutěži?

Mít připravené video nebo fotku, na které je správně vysvětlen cvik a odkázat na něj v případě nesrovnalostí, vše dopředu natočit k pravidlům.


Co je při organizaci soutěže nejtěžší? 

Vyhovět všem.



Skloubit Freestyle a Weighted v jeden den není pro Karvinou žádný problém.


Co je ten asi úplně první krok, kterým začít, když se člověk rozhodne uspořádat battle?

Stanovit si datum a místo a rozhodnout se, jestli na to opravdu mám. 


Co je při organizaci workotových soutěží obecně nejvíce podceňováno?

Výběr rozhodčích a pravidla. Nedodržování a měnění stanovených pravidel v průběhu soutěže. Porota by měla mít kvalifikovaná a hlavně nestranná.

 

Jak moc dopředu plánujete Workout battle Karviná?

Karviná plánuje battle celý rok, přípravy probíhají celý rok, skončí 1. ročník a hned začnou přípravy na další ročník. 


Co považujete za kamen úrazu na některých ne příliš vydařených battlech? 

Výběr rozhodčího (poroty) a nevhodně zvoleného moderátora, ten by měl být nestranný, nebýt vulgární, neměl by ovlivňovat.



Jedna z nejdůležitěších věcí je výběr nestranné a kvalifikované poroty.


Kolik doporučujete maximální počet účastníků jedné kategorie, aby se to dalo zvládnout?

My máme 15 soutěžících v jedné kategorii, 100 účastníků na celý battle celkem.


Jaké jsou podle vás nejvhodněji zvolené váhové kategorie?

Do 75 kg, 75-85 kg, nad 85 kg. Letos bude nejspíš změna ohledně weighted kategorie. 

 

Jak se vám povedlo získat na battle tolik sponzorů?

Přes známé, přátele, objížděli jsme potencionální sponzory, kde se dalo, a zkoušeli je oslovit.

 

 Workout battle Karviná je bezpochyby soutěž s největším počtem sponzorů.


Jaký má pohled na organizaci workoutového battlu organizátor King of the North a Workout battlu Karviná už víte. V příštím článku se můžete těšit na odpovědi otce českého workoutu, který je na scéně od samého počátku, Adama Raw a vyjádření těch nejdůležitějších, vás všech, kteří jste nám prozradili, jak by podle vás měl vypadat vysněný workoutový battle. 





Monika

Monika se street workoutu věnuje 7 let, v posledních 4 letech se aktivně věnuje weighted workoutu. Je členkou Raw workout týmu. Účastní se workoutových exhibic a vystoupení po celé ČR. Na kontě má několik zlatých medailí vybojovaných jak v ČR, tak v zahraničí. V roce 2015 uspořádala projekt s tématikou zdravého životního stylu pro žáky 2. stupně ZŠ.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat