Homepage Články Jak se člověk naučí muscle up? Zeptali jsme se zkušených.

Jak se člověk naučí muscle up? Zeptali jsme se zkušených.

Autor: Honza

183

01.02.2021

Muscle up je jeden z nejžádanějších cviků většiny začátečníků. Pokud by náhodou někdo nevěděl, tak muscle up je cvik na hrazdě, během kterého se z visu dostaneš až do pozice nad hrazdu. V podstatě se jen přitáhneš, dostaneš lokty přes hrazdu a pak už je jen propneš.

V dnešním článku se podíváme na to, jak vypadal první muscle up poměrně známých workoutových nadšenců z Česka a Slovenska. Pokud máš zájem o náš podrobně rozepsaný tutorial, jak na muscle up, přečti si náš článek zde.

Filip Krátký

Nejdůležitější bylo zjistit, kdy pořádně zabrat, abych se dostal nad hrazdu a samozřejmě získat nějakou sílu. Takže po 6 měsících přítahů a zkoušení techniky se muscle up nakonec povedl. Na to, že jsem ale začínal v podsatě z nuly, tak si myslím, že mi to netrvalo až tak dlouho.

Jakub Masaryk

Svoj prvý muscle-up (cez jednu ruku) som dal ešte než som začal cvičit, pri mojom prvom pokuse ešte ako úplný 14ročný začiatočník, bez poriadnej sily. Vtedy som dal možno tak 6 zhybov. Základ bol dostať sa nad hrazdu. Chcel som ale vedieť poriadny plnohodnotný muscle-up, začal som robiť základné cviky ako zhyby, kliky, dipy, aby som zosilnel. Nepamätám si presne, ale po pár tréningoch som dal poriadny čistý plnohodnotný muscle up. 

Jakmile se naučíš první muscle up, bude to už jen lepší a lepší. FOTO - zdroj: @filip_calisthenics

Maksym Yatsyuk

Hodně mi pomohlo pracovat na základních cvicích - shyby, dipy a kliky, díky kterým jsem nabral poměrně dost té hrubé síly. Mým velikým plusem určitě bylo, že jsem uměl výmyk, který mi pomohl získat ponětí o tom, jak to nad hrazdou vlastně vypadá. Pak jsem viděl nějaké tutoriály a můj kamarád mi poradil, abych se nejprve naučil muscle up přes jednu ruku (přes levou i přes pravou). Po chvíli jsem se dopracoval ke krásnému muscle upu přes obě ruce. 

Vojta Holý

Den, kdy jsem dal svůj první muscle up byl na soutěži silového čtyřboje, kdy mi ho můj kamarád ukázal a zeptal se, zda ho také umím. Bylo mi tehdy 17 let. Nikdy předtím jsem ho nezkoušel, ale už v té době jsem měl blízko ke cvičení, a tak jsem si řekl "proč ne, vyzkouším to." Vyskočil jsem na hrazdu, zhoupl se a nějak jsem se dostal nahoru. Nevím jak technicky dobře to vypadalo, ale hlavní je, že jsem ho dal. Potom už to chtělo několik stovek až tisíc opakování, abych svůj muscle up dostal na úroveň, kde je teď. Pokud si tedy někdo myslí, že musí nejprve odcvičit stovky shybů a až pak si může dovolit muscle up zkoušet, měl by ho nejdříve vůbec vyzkoušet. Pokud má kvalitní proporce a ví, jak má vypadat, nemusí to být až tak náročné. 

Petr Lešák

Muscle up byl můj první workoutový cíl, kterého jsem chtěl dosáhnout. Když jsem o něm snil, uměl jsem pouze pár shybů, kliků a dipů. První pokusy vypadaly jako trochu lepší shyb, takže jsem se rozhodl podívat se na nějaký tutoriál. Z toho jsem zjistil, že bych měl dělat více shybů, explosivních shybů, dipy a díky tomu bych tento cvik mohl zvládnout. Makal jsem asi měsíc, než jsem viděl, že se opravdu zlepšuji. Zaměřil jsem se i na techniku přikopávání kolen a dynamický muslce up byl na světě. To mi ovšem nestačilo a chtěl jsem víc - čistý muscle up. Dynamické muslce upy jsem už jel jako basic a soustředil se na techniku čistého muscle upu. Po nejaké chvíli jsem se ho také naučil. Nejdůležitější je přemýšlet nad tím, pomocí jakých cviků k danému cíli dojít a také se nevzdávat!

I takový muscle up může vybudovat nějaké ty svaly. FOTO - zdroj: @_kratas

Adam Doskočil

Od té doby, co jsem dal svůj první muscle up už uběhla pěkná řádka let. Myslím, že jsem v tomhle trochu anomálie, protože jsem se nejdřív naučil slow muscle up přes false grip čistě silou a normální až třeba rok na to. Nějak extra jsem na to netrénoval. Dělal jsem akorát přítahy a občas jsem to zkusil vytáhnout až nahoru, ale vždycky mi šla jedna ruka napřed. Pamatuju si, že jeden den jsem byl kvůli něčemu strašně naštvanej, tak mě prostě jen tak napadlo to zkusit. Pořádně jsem obejmul dlaněma hrazdu do false gripu a najednou jsem byl nahoře ve vzporu, přes obě ruce. Byl to v tu dobu asi můj největší úspěch ve workoutu a o tom svědčí, že si na to pamatuju dodnes, přestože to je už 7,5 let. Občas zkrátka stačí jít do toho naplno a věřit si.

Filip Sláma

Muscle up jsem začal trénovat pomalu někdy na přelomu 2012/2013. Ze začátku to byly spíš marné pokusy dostat se hrudníkem nad hrazdu. V té době jsem ani nepoužíval youtube, kde by se možná nějaký tutoriál našel, ale žádný jsem k tomu nakonec nepotřeboval. Od "prvních pokusů" uplynulo pár měsíců a v letním semestru jsme měli volné hodiny gymnastiky. V té době jsme v rámci studia rozebírali jednotlivé fáze pohybu, tak jsem si muscle up rozfázoval. Začal jsme více shybovat, zaměřil jsem se na dynamičtější přítah shybu a jeho výšku - dostat hrazdu k úrovni prsních svalů. Dalším krokem byl, co nejhlubší klik na hrazdě ze vzporu. Dobrým cvikem bylo i naskakování z boku na gymnastická bradla, kdy jsem se snažil simulovat pohyb v horní fázi muscle upu. Na hrazdě to stále nebylo ono, chyběla mi energie, která by mi pomohla nahoru. Párkrát se mi to povedlo přes jednu ruku i druhou ruku a věděl jsem, že už tam síla je. Napadlo mě využít přirozenou energii těla, když se ze vzporu spustím dolů. Tělo šlo pod hrazdu, došlo k zhoupnutí a zpět jsem šel s energii - obdobně jako u gymnastické vzklopky. Takže jsem dokola trénoval výmyk a z výmyku do visu a přitáhnout se. Jednou se mi povedlo navíc přitáhnout kolena směrem k hrazdě v momentě přítahu a byl jsem tam. To bylo někdy na podzim 2013 na pevné hrazdě v lese. Trvalo mi to tak 4 měsíce a věřím, že s dnešními vybavením, tutoriály a podobně bych to zvládl o něco rychleji.

Věříme, že ti těchto 7 příběhů trochu pomohlo možným cestám k muscle upu porozumět, a že brzy nebude dělat problém ani tobě.


Honza

Fyzioterapeut, který se street workoutu věnuje od roku 2013. Je členem týmu Workout Mělník a na českých street workoutových soutěžích získal celkem 8 zlatých medailí. V roce 2019 reprezentoval naší zemi na mistrovství světa ve freestylu v Moskvě.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat