Homepage Články Jak cvičit nohy? Jdi na to hlavně postupně!

Jak cvičit nohy? Jdi na to hlavně postupně!

Autor: Honza

133

03.10.2022

Leg day patří obecně k těm méně oblíbeným tréninkovým dnům. Pokud chceš volit komplexní přístup ke cvičení a nezapomínat na ně, tak je vhodné je cvičit především chytře. Co to znamená?

Do cvičení nohou se většina sportovců nehrne tak nadšeně, jako do cvičení bicepsů a prsních svalů. Jednak z důvodů toho, že samozřejmě svaly na nohou nevystavujeme světu tak často, ale především protože to není taková zábava, ale hlavně umějí druhý den pěkně potrápit. Důvod? V jednoduchosti hlavně protože se po nohou pohybujeme trochu více než po rukou, a tak o sobě potrápené svaly na nohou dávají přes den o to více vědět, ale také tím, že je ne každý cvičí tak pravidelně, a proto je jejich občasné cvičení druhý den o to znatelnější. Když už se pak méně pravidelní nadšenci do cvičení spodní části těla jednou za čas do dřepů, výpadů a dalších nechutností vrhnou, tak mívají tendenci vše přehnat, aby od nohou měli zase chvíli klid. Tohle rozhodnutí ale nebývá příliš moudré, jelikož akorát tak vytváří začarovaný kruh, kdy jeden trénink znechutí jakékoliv další, které jsou následně o to více oddálené. 

Silné nohy podpoří i zbytek těla. FOTO - zdroj: @matess_the_awesome

Jak zní řešení? Vypěstuj si ke cvičení nohou především pravidelnost. Jdi na celé cvičení postupně a nic nepřeháněj. Tvé opomíjené svaly si potřebuji na výkonnostní či vzhledové cíle postupně zvykat. Vždy bude lepší si udržet méně intenzivní tréninky, ale za to pravidelné a kvalitní. Nemusíš si pro cvičení nohou vyhrazovat celý den, ale bez obav je můžeš přidružit i ke cvikům zaměřujícím se na vršek těla. Ostatně ono do toho začátku není ani potřeba přehánět počet daných cviků. Jsi si totiž vůbec jistý svou technikou dřepů? Zrovna dřepováním můžeš strávit klidně prvních x tréninků a jen si vyhrávat s jejich různými variantami podle kterých se budeš posouvat dál. Pomocí dřepů můžeš pracovat na rozvoji tolika svalů, že není potřeba ani hrst dalších cviků. Proto do začátku opravdu jen klidně zařaď kvalitně a správně technicky provedené dřepy do svých běžných tréninků a jakmile si k jejich cvičení vytvoříš kladný vztah, tak se můžeš vrhnout na další cviky, pro jejich provádění potřebuješ svaly dolních končetin. Bude pro tebe tak z celkového hlediska mnohem výhodnější se každý den posouvat byť i o jedno jediné procento za cenu toho, že budeš každým dnem lepší a budeš se posouvat dále ke svým cílům, kterými může být pravidelné a především komplexní posilování celého těla. Stačí jen na to jít s rozumem a také trpělivostí.

Honza

Fyzioterapeut, který se street workoutu věnuje od roku 2013. Je členem týmu Workout Mělník a na českých street workoutových soutěžích získal celkem 8 zlatých medailí. V roce 2019 reprezentoval naší zemi na mistrovství světa ve freestylu v Moskvě.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat