Homepage Články Intenzita vs pravidelnost - co má větší váhu?

Intenzita vs pravidelnost - co má větší váhu?

Autor: Honza

38

04.08.2022

Lámeš si hlavu s progresem či zdravím pohybového aparátu? Bohužel tyto dvě proměnné při trénování nejdou vždy ruku v ruce pospolu. Urychlený progres si občas může vybrat svou daň na zdraví a péče o zdraví může zase oddalovat či zpomalovat samotný progres. Jak tedy na obojí vyzrát?

Intenzivní a pořádně náročný trénink si rád dopřeje každý, kdo se cvičení věnuje již delší dobu. Několikrát jsme i rozebírali, že dopřát si dokonce takovou aktivitu i jen jednou za čas nemusí být nic škodlivého. Přece jen každý pohyb může být lepší, než žádný pohyb a ne každý máme možnost se fyzickým aktivitám věnovat tak často. Pokud však tu možnost máš, a chceš se cvičení věnovat dlouhodobě, tak zkus dopřát pravidelnosti přednost před intenzitou. Pořádně se na workoutovém hřišti nebo v posilovně rozbít ti dopřeje pořádné napumpování a hromadu pozitivních pocitů, ale dlouhodobě se ti díky tomu může udržitelné zdraví a pravidelné zlepšování vzdalovat. 


FOTO - zdroj: @s_miichaela

Sprinterů vidíme plno, ale těch vytrvalců už tolik ne. Kolik atletů se na vrcholu jen ohřálo a následně o nich ani neslyšíme? Relativně dost. Nadchnout se do nové aktivity, která je dnes moderní se umí kde kdo, ale vytrvat a mít dlouhodobé udržitelné výsledky s minimem negativních následků již umí málokdo. Vezměme v potaz i jen to, o kolika zraněních jsme se od svých cvičících kamarádů již dozvěděli. Kde koho bolí ramena, křupají mu lokty a svírá se mu křečí zápěstí. Plno workouterů i jednoduše vyhořelo a do nějakých dalších tréninků či soutěží náladu zrovna nemají. Pokud pro tebe tedy není workout jen dočasnou záležitostí, ale máš zájem se mu věnovat, jak jen dlouho to půjde, tak může být upřednostňování pravidelnosti před intenzitou tou klíčovou záležitostí. Zkus tedy hodnotit a plánovat své tréninky raději dlouhodoběji a těš se ze svých konzistentních pokroků, které půjdou ruku v ruce se zdravým tělem, pokud samozřejmě dodržíš správnou techniku a občas i svému tělu dopřeješ nějaký ten odpočinek.

Hodně štěstí.

Honza

Fyzioterapeut, který se street workoutu věnuje od roku 2013. Je členem týmu Workout Mělník a na českých street workoutových soutěžích získal celkem 8 zlatých medailí. V roce 2019 reprezentoval naší zemi na mistrovství světa ve freestylu v Moskvě.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat