Homepage Motivace Děláš stojky? Vše o projektu Stojkuj a Inspiruj.

Děláš stojky? Vše o projektu Stojkuj a Inspiruj.

Autor: Monika

53

19.10.2019

Máš občas pocit, že je svět vzhůru nohama? A věřil bys, že dívat se na svět hlavou dolů může být někdy docela fajn, obzvlášť pokud jsi v tom tak zdatný jako Josef Rábl alias pepe_handstands? Ano správně, Barenika Kohoutová známá svým klipem Dělám Stojky není jediná milovnice stojek. Josef Rábl je zakladatelem skupiny Stojkuj_a_Inspiruj. Už si o ní slyšel?


Máš rád stojky? Staň se součástí projektu Stojkuj a Inspiruj.


Co je to Stojkuj a Inspiruj?

 

Stojkuj a Inspiruj je největší stojkařská komunita u nás a na Slovensku. Sdružuje všechny milovníky stojek, kteří mohou díky Stojkuj_a_Inspiruj čerpat motivaci, navzájem se inspirovat nebo se zúčastnit různých výzev. Je jedno, jestli se stojkami teprve začínáš nebo se chceš naučit nový sklil ve stojce na bradlech, tak či tak si přijdeš na své.  Ačkoliv tato komunita oslavila 23. září teprve svoje první narozeniny, zakladateli se již podařilo zorganizovat stojkařskou soutěž v Praze tzv. Handstand day a získat na své instagramové fanpage přes 1800 fanoušků. 



Jak se stát součástí komunity? 

 

Stačí začít sledovat Stojkuj_a_Inspiruj, vyfotit nějakou zajímavou fotku ve stojce, označit ji hastagem #Stojkuj_a_Inspiruj a připsat k ní odkaz na profil této komunity. Vzápětí se tvoje fotka objeví na profilu komunity nebo v příběhu. To, že se na určitém místě objevil někdo z komunity zaručeně poznáš podle jejich stojkařské nálepky.


Označ @stojkuj_a_inspiruj na své foce ve stojce a motivuj svým výkonem ostatní stojkaře.


Určitě se máš v rámci této stojkařské crew na co těšit. Do budoucna se připravují např. nová trika, náramky nebo placky s namakaným designem navrhnutým slavnou freestylistkou známou jako fitness_clarie.



Placky Stojkuj a Inspiruj se stylovým motivem.


Každý měsíc se můžeš zapojit do menší výzvy ve stojce nebo se zúčastnit soutěže. Do výzev se můžeš zapojit např. na Instagramu, taky můžeš stojkařskou komunitu sledovat na facebooku nebo na youtube. Brzy se můžeš těšit i na internetové stránky. 



Pro fanoušky stojek jsou v nabídce produkty se stojkařským motivem. Zadej kód STOJKUJ10 a získej slevu na tyto super stalky od livingroomworkout.eu.

 

Jak to celé začalo? 

Pepeho poprvé uchvátili stojky už v jeho 8 letech, kdy byl hodně populární Break Dance. To byl okamžik, kdy k nim přičichl úplně poprvé. I když ho stání na rukou bavilo, vůbec mu to v té době nešlo. Znova se pokusil udělat stojku až o několik let později, zhruba ve svých 24 letech. Na přesný důvod si už nevzpomíná, nejspíš aby zamachroval na fotku. No a co se nestalo? „Zase mě to chytlo. Od té doby každý den jen stojky. Není pro mě lepší pocit než být ve stojce. To prostě nedokážu popsat.“ Přiznává Pepe.


Problém byl v tom, že v té době moc lidí nestojkovalo. Přinejmenším nebylo stojkování tak rozšířené jako dneska se vzrůstající popularitou street workoutu, ke kterému stojky bezpochyby patří. Ne každý trénuje rád sám, a proto se Pepe rozhodl založit projekt STOJKUJ A INSPIRUJ. 

 

„Šlo mi hlavně o to vytvořit komunitu, která dělá tu samou věc a každý nový člen se může něco přiučit, nebo inspirovat ostatní. Už se mi podařilo i pořádat první soutěž, a to v Praze pod názvem HANDSTAND DAY. Asi nejlepší okamžik v životě.“



Záběry z 1. ročníku HANDSTAND DAY v Praze.

 

Pepe_Handstand a stojky

 

Josef Rábl patří k těm šťastlivcům, kteří mají na stojky talent. První stojku se mu podařilo udělat asi hned napoprvé. Zpočátku byla sice s pokrčenýma nohama a přešlapáváním na rukou ale už po měsíci každodenního dělání stojek zvládl přijatelnou stojku kolem 30 sekund. I když sám tvrdí, že fakt krásnou stojku neumí doteď, musím zásadně nesouhlasit, protože Pepeho stojky jsou vážně top (a to ze mě nemluví jenom závist). Jak by taky někdo, kdo (ne)dělá krásné stojky zvládl vydržet ve stojce 3:07 sekund, což je Pepeho rekord. 



Pepeho rekord ve stojce jsou 3 minuty a 7 sekund.

 

Co by zakladatel Stojkuj a Inspiruj poradil začátečníků, kteří by se rádi stojku naučili, ale zatím neví, jak na to?

„Jednoduše. Nejprve si najít stěnu o kterou stojku vyzkoušet. Tímhle zjistit, jestli máte dostatečnou sílu se udržet. Jestli ne, chce to posilovat ruce (Pike push ups nebo pozice vrány). Jakmile získáte sílu, chce to zkoušet o zeď a nejlépe čelem ke zdi. Lepší varianta je si najít kamaráda, který vás chytne a bude vyrovnávat. Tím předejdete špatnému naučení stojky už na začátku a bude pro vás pak všechno lehčí. Důležité jé stojku zkoušet fakt pravidelně nejlépe každý den. Nezapomeňte se i pořádně rozcvičit zápěstí a taky se protahujte. „

 

Proč zrovna stojky?

 

Vypadají cool. Málokdo se otočí za někým, kdo dřepuje, nebo dělá kliky, ale každý se otočí za stojkařem a s úžasem pozoruje, co se bude dít. Dají se dělat kdekoliv. Nepotřebuješ funkčně vybavenou posilovnu k tomu, aby ses naučil stojku a určitě už jsi viděl týpky, co dělali stojku na lavičce v parku, na lešení nebo dokonce na střeše domu.

Výhodou stojek je, že se dají dělat opravdu kdekoliv.

Kdo neumí stojku, má v dnešním workoutovém světě mezi freestylisty menší šanci na výhru.  Díky stojkám bezpochyby posílíš ramena, zápěstí a zlepšíš si koordinaci v prostoru. Díky stojkám posílíš nejen celé tělo, ale i mysl. Čím jsou totiž pohyby, dovednosti, které se učíš náročnější na koordinaci, tím víc dostává zabrat nejen tělo, ale i hlava. Naučí tě trpělivosti. Stojku se nenaučíš přes noc ani za týden. Je to o nekonečných pádech a zkoušení. Nemusíš mít sílu jako Hulk, aby si se stojkami začal. Jsou lidi, kteří nezvládnou přítah na hrazdě, ale v pohodě balancují na jedné ruce. Stojky jsou zkrátka univerzální cvik, který stojí za to zapojit do svého tréninku. 

 


Nemusíš mít sílu jako Hulk, aby ses naučil stojku. Je to o nekonečných pádech a zkoušení.

 

Chceš se naučit stojku od profíka? Možná se ti sen brzy splní, jedním z cílů zakladatele Stojkuj_a_Inspiruj je totiž jezdit po Česku a Slovensku a dělat otevřené tréninky, v létě je pak v plánu druhý ročník soutěže HANDSTAND DAY. 11. 1 2020 se na něj můžeš těšit v Trouble gymu v Praze v rámci soutěže Battle on Trouble bars. Čeká tě soutěž ve výdrži ve stojce a pro začátečníky výdrž ve stojce o stěnu. Tak neváhej a doraž si zastojkovat.



Jeden z dalších snů Pepeho je jezdit po Republice a předávat ostatním své zkušenosti se stojkami.
Monika

Monika se street workoutu věnuje 7 let, v posledních 4 letech se aktivně věnuje weighted workoutu. Je členkou Raw workout týmu. Účastní se workoutových exhibic a vystoupení po celé ČR. Na kontě má několik zlatých medailí vybojovaných jak v ČR, tak v zahraničí. V roce 2015 uspořádala projekt s tématikou zdravého životního stylu pro žáky 2. stupně ZŠ.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat