Homepage Články Cvičit po celý rok stejně, nebo využívat roční tréninková období?

Cvičit po celý rok stejně, nebo využívat roční tréninková období?

Autor: Honza

32

20.09.2021

Dnešní článek není směřovaný čistě na street workout, ale odnést si z něj užitečné informace může v podstatě každý sportovec, který svůj koníček bere alespoň trochu vážně. 

Že není tolik efektivní trénovat neustále stejným způsobem ví nejspíše drtivá většina sportovců. Méně z nich však zabíhá i do takových "detailů" jako je třeba rozdělování tréninků do ročních období. Tuto taktiku využívají samozřejmě především vrcholoví sportovci, pro které je zásadní rozdělovat své tréninky podle očekávaných soutěží. Pokud rekreačního sportovce žádné soutěže něčekají, může tento koncept využít pro takové vrcholové momenty, během kterých chce podat co nejlepší výkony. Může se jednat jak o maximální počet opakování či maximální výdrž zvoleného cviku, ale také třeba o freestylové kombo nebo i jen o naučení se novému cviku. K jakémukoliv z těchto cílů může právě vést cesta ročních tréninkových období. Jak tedy toto dělení může vypadat?

Typická tréninková periodizace se skládá ze 4 období. Jedná se o období přípravné, předsoutěžní, soutěžní a přechodné. Další varianty se mohou lišit podle toho, jak často člověk přes rok soutěží. V těchto variantách se většinou nevyužívá období předsoutěžní, ale střídají se jen 3 zbylé fáze. Při například 3 soutěžních období za rok by tedy vypadalo dělení období následovně: PŘÍPRAVNÉ - SOUTĚŽNÍ - PŘECHODNÉ - PŘÍPRAVNÉ - SOUTĚŽNÍ - PŘECHODNÉ - PŘÍPRAVNÉ - SOUTĚŽNÍ - PŘECHODNÉ 


Přípravné období

Zpravidla se jedná o nejdelší období, během kterého si člověk osvojuje jak techniku provedení, tak se snaží o vybudování dostatečných silových či vytrvalostních zásob, které následně budou pevnám zakladem pro další fáze celého procesu.

Předsoutěžní období 

Během tohoto krátkého období, které tedy nemusí být vždy zařazeno, se člověk už více zaměřuje na specifické činnosti, které budou klíčové v samotném vrcholu celé periody. V tomto období by mělo dojít k maximálnímu stranění se kvantitě, ale cílem by mělo být méně tréninků, které budou o to kvalitnější. 

Soutěžní období

Specificky nejnáročnější část, během které musí člověk šetrně pracovat s poměrem výkonu a odpočinku. Základem tohoto období je vyladění soutěžní formy a maximální podporování regenerace. Klíčovým se samozřejmě stává aplikování správného poměru mezi těmito proměnými.

Přechodné období

Závěrečný part se po podání maximálních výkonů soustředí na odpočinek. Cílem není s tréninky přestat, ale zkrátit je, zjednodušit a soustředit se na komplexnost případně zařadit i kompenzační cviky. Mimo fyzický odpočinek je samozřejmě důležité zaměřit se i na ten psychický, aby člověk byl v další periodě připraven podávat lepší a lepší výkony.

Základy máme probrané. Příště zkusime zabrousit do detailů jednotlivých částí tréninkové periodizace.



Honza

Fyzioterapeut, který se street workoutu věnuje od roku 2013. Je členem týmu Workout Mělník a na českých street workoutových soutěžích získal celkem 8 zlatých medailí. V roce 2019 reprezentoval naší zemi na mistrovství světa ve freestylu v Moskvě.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat