Homepage Články CORE: co je to vlastně střed těla?

CORE: co je to vlastně střed těla?

Autor: Honza

48

07.02.2022

S pojmem střed těla se setkal snad už každý, kdo se alespoň trochu zkoušel o cvičení s vlastní váhou zajímat. Většina lidí si však pod pojmem cvičení coru představí provádění human flagu a dragon flagu a tím jejich povědomí o této "části" lidského těla končí. Jak ale můžeme střed těla definovat a jak to vlastně funguje s jeho posilováním?

Co to tedy je?

Core nebo také střed těla či hluboký stabilizační systém - HSSP (v zahraničí ISSP) nemá tak úplně jasnou definici. Většina sportovců si pod těmito pojmy představí břišní svaly, ale to je v podstatě jen část širšího komplexu, který různí autoři rozlišně definují. V podstatě se jedná o skupinu svalů, která tělu umožňuje efektivní stabilizaci zajišťující ekonomickou posturu a pohyb.

Doktor Petr Tlapák v roce 2014 definoval hluboký stabilizační systém jako soubor bránice, hlubokých svalů páteře, hluboké svaly břišní, hluboké flexory krční páteře, svaly pánevního dna a také svaly hrudníku.

Pro porovnání profesor Anders Bergmark v roce 1989 HSSP rozdělil na globální a lokální stabilizační systém. Mezi lokální stabilizátory řadí svaly, které mají začátek i úpon v oblasti bederních obratlů (mm. rotatores, mm. multifidi, mm. intertransversarii et interspinales). Zatímco mezi globální stabilizátory řadí velké povrchové svaly trupu, které nemají přímé spojení s obratli (m. obliquus externus et internus, rectusabdominis, laterální vlákna m. quadratus lumborum, longissimus thoracis pars thoracis et iliocostalis lumborum). Dále pak stabilizátory pánve – rotátory kyčelních kloubů, gluteální svaly a boční stabilizátory pánve. A poslední skupinou jsou stabilizátory horního kvadrantu, kam se řadí svaly scapulohumerální a scapulothorakální.

Většina autorů se shoduje na tom, že základ hlubokého stabilizačního systému tvoří především bránice, svaly pánevního dna, příčný břišní sval a hluboké vzpřimovače páteře. FOTO - zdroj: betterhealthpractice.com

K čemu přesně HSSP slouží?

Výše definovaný střed těla můžeme chápat jako důležitý tělní komplex, který nám pomáhá udržovat správné postavení jednotlivých části těla, a to jak v klidu, tak především při zátěži. Řeč je primárně o centrovaném nastavení kloubů, což znamená, že jsou hlavice vůči jamkám nastaveny tak, aby došlo k optimálnímu rozložení na ně vyvíjeného tlaku. Pokud není komplex středu těla dostatečně silný a především vyvážený, může docházet k tomu, že budou i periferní části těla nevhodně nastavené a na základě toho nebude tělo schopné docílit dostatečné stability a nebude schopné vyvinout adekvátní sílu. V jednoduchosti to tedy pro sportovce znamená, že pokud nebude mít dostatečně funkční střed těla, bude pro něj náročné nebo až nemožné provádět náročnější posilovací cviky. Ruku v ruce s tím může docházet i k přetěžování určitých částí těla, které nejsou na danou zátěž vhodně nastavené a na řadu tak mimo nedostatečné výkonnosti mohou přicházet i zdravotní komplikace ve formě akutních úrazů, ale i chronických problémů. 

Mít silný střed těla nemusí tak úplně znamenat cvičit neustále prkno a dragon flag. FOTO - zdroj: @veronika.jandova.vegantrenerka

Správnou funkci středu těla je možné otestovat jednoduchými, ale i složitějšími cviky. Může se stát, že tento svalový komplex je bez zatížení dostatečně funkční, ale při zvýšené zátěží již dochází k tomu, že nefunguje správně a tělo to kompenzuje náhradními programy, které bohužel ale na zvýšené nároky nejsou tolik stavěné. Díky tomu pak může docházet k oněm zdravotním problémům či výkonnostní stagnaci. Cílem takového sportovce by tedy mělo být zlepšit funkci coru a až poté by se měl pouštět do náročnějších cviků. 

Hluboký stabilizační systém je tedy složitější svalový komplex, který by měl tvořit pevný základ našeho těla, který mu pomáhá adekvátně fungovat jak v běžném životě, tak při náročnějších fyzických aktivitách. Pro zlepšení funkčnosti této oblasti však není vhodné si představovat drcení hodinových výdrží v planku. Posilování coru se věnuje plno terapeutických konceptů, které si v blízké době společně představíme a vysvětlíme si, jak je možné funkci středu těla otestovat a případně ji efektivně zlepšovat.


Honza

Fyzioterapeut, který se street workoutu věnuje od roku 2013. Je členem týmu Workout Mělník a na českých street workoutových soutěžích získal celkem 8 zlatých medailí. V roce 2019 reprezentoval naší zemi na mistrovství světa ve freestylu v Moskvě.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat