Homepage Články Co je to Memoriál Tomáše Procházky?

Co je to Memoriál Tomáše Procházky?

Autor: Honza

76

18.02.2020

Pamatuješ si na Murphyho challenge? V Česku máme něco podobného, ne-li obtížnějšího. Jedná se o vojenský charitativní závod složený z fyzicky náročných cviků a střelby ze zbraně. Závod již dva roky pořádají příslušníci Anti terror academy a jejich hlavní myšlenkou bylo uctít památku jejich kamaráda a spolubojovníka Tomáše Procházky, který v roce 2018 zahynul v Afghánistánu na následky střelného zranění.


Tomáš Procházka byl armádní psovod s hodností rotného. Narodil se 19. 12. 1976 v Prachaticích a vojákem z povolání se stal v březnu 2002. Během výkonu své služby absolvoval 4 zahraniční operace, a to především jako starší psovod – specialista. Také byl vyznamenán celkem 8 medailemi a posmrtně získal Kříž obrany státu MO ČR a byl povýšen do hodnosti štábního praporčíka. Osudnou misí se mu stala zahraniční operace v Afghánistánu, ve které působil jako starší psovod skupiny specialistů odřadu mentorů SHINAND 1. jednotky podpory a vlivu Úkolového uskupení AČR Resolute Support. Zde ho totiž 22. 10. 2018 na korbě auta střelil puškou M14 zezadu do hlavy ze vzdálenosti asi 100 metrů příslušník afghánské armády.

Na jeho počest, ale především také kvůli pomoci rodinám padlých vojáků, zorganizoval Miroslav Pasterčík už v roce 2018 český Sf-Ucs challenge. Rodinám padlých vojáků je sice vypláceno odškodné, bohužel však celé papírování a vyřizování trvá někdy tak dlouho, že dříve rodina upadne do finanční tísně. Proto vznikl nadační fond speciálních sil, který může rychle a účinně pomoci právě těmto rodinám. Do tohoto fondu putuje vybrané startovné a dobrovolné příspěvky od zúčastněných. V roce 2018 se povedlo vybrat 46 000 korun a v roce 2019 se tato částka dostala až na krásných 100 000 korun českých.


A jak vlastně samotná soutěž probíhá?

Závod je určen jak pro příslušníky bezpečnostních složek, tak i pro širokou veřejnost a je rozdělen do dvou kategorií. A to lehčí level 1 a těžší level 5, přičemž si každý soutěžící může zvolit, kterou obtížnost bude absolvovat.

U levelu 1 musí soutěžící nejprve 30 sekund boxovat do pytle, provést 3 kliky na bradlech, 3 opakování bench pressu s 30 kg závažím, 5x praštit kovovou palicí do pneumatiky, udělat 5 dřepů s 8 kg kettlebellem v každé ruce a pak už jen 10 kliků. Po fyzicky náročných cvicích ho potom čeká běh 50 m, na konci kterého ve stoje střílí z pistole na 5 m vzdálený terč o průměru 13,5 cm.


Level 5 je už o něco těžší. Soutěžící nejprve boxuje do nástěnného pytle, který mu počítá dostatečně silné údery. Těch musí být celkem 120 a jakmile je všechny provede, přesune se na bradla, kde ho čeká 10 dipů. I u těžší varianty provádí závodník bench press, jen tentokrát dělá 10 opakování a k tomu všemu s polovinou jeho vlastní váhy. Následuje 10 úderů palicí do pneumatiky, 10 dřepů s 8 kg kettlebellem v každé ruce a 10 shybů nadhmatem. Dále soutěžící běží 50 m ke střelnici, kde ve stoje střílí pistolí z 5 metrové vzdálenosti na 5 centimetrů velký terč, umístěný mezi dvěma plastovými hlavami. Potom běží 50 metrů zpět a střílí v leže puškou na 50 m vzdálený terč o průměru 13,5 cm.


U obou levelů není nějak hlídaná technika a v podstatě je to spíše crossfit než striktní provádění opakování. Každopádně cílem celé soutěže je odjet si takový vojenský biatlon, a ne se soustředit na samotné cviky. Nejprve se člověk zadýchá a vysílí na sérii cviků a opakování a potom má vůbec ještě udržet v ruce zbraň a trefit se na cíl. Určitě by se soutěž dala vylepšit a mohly by se stanovit pravidla jako třeba 90° u dipů nebo provádění shybů z visu, ale vzhledem k tomu, že za sebou mají organizátoři teprve druhý ročník, tak je ještě dost prostoru na zlepšování a vyslyšení zpětných vazeb a názorů. Celá myšlenka uctění památky pohybem a přispění na dobrou věc si určitě zaslouží obdiv a podporu ze všech stran. Navíc nejlepší časy vyhrávají finanční a další hodnotné ceny.

Tak na co ještě čekáš?

Letošní ročník se koná 23.5. ve Stodu u Plzně a přihlásit se můžeš už teď! Pokud by sis na soutěž přeci jen ještě netroufnul/a, je to pro tebe moc daleko nebo už má tvá prasestřenice naplánovanou svatbu, tak si s kamarády sežeň airsoftku, potřebné vybavení a najdi vhodné místo s bradly a hrazdou. NÁVOD JSME TI DALI!


Hodně štěstí


Honza

Fyzioterapeut, který se street workoutu věnuje od roku 2013. Je členem týmu Workout Mělník a na českých street workoutových soutěžích získal celkem 8 zlatých medailí. V roce 2019 reprezentoval naší zemi na mistrovství světa ve freestylu v Moskvě.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat