Homepage Články Chceš začít se cvičením? Jdi na to postupně!

Chceš začít se cvičením? Jdi na to postupně!

Autor: Honza

34

06.01.2022

S příchodem nového roku nadešel i čas razantních změn, předsevzetích a nových snů i cílů. Kolik jich ale většina lidí zvládne skutečně dodržet a splnit?

Problémem razantních změn je skutečnost, že většinou nejsme zvyklí ze dne na den efektivně a záměrně otočit náš život jiným směrem. Ke všem našim rozhodnutím o nových výzvách často směřuje naše delší rozvažování a transformace našich dosavadních hodnot. Proto i samotný průběh naší nové cesty by neměl být nějak extrémně razantní, ale mělo by se jednat o postupné krůčky, které nás k našemu většímu cíli v dohledné době dovedou.


Dost bylo teoretizování a teď trochu k praxi. Chceš se sebou začít něco dělat? Vadí ti přebytečná kila? Chceš nabrat svalovou hmotu? Přeješ si umět na hrazdách, bradlech a kruzích všechny ty šílené kousky, které sleduješ na instagramu? Tak perfektní. Dlouhodobý cíl máš. Teď už zbývá se k němu jen dopracovat pomocí dílčích krůčků. 

Určitě nikam nespěchej. Zhubnutí tuku ani nabrání svalů není otázkou jednoho dne. To v první řadě vysvětli své hlavě a připrav ji na to, že tohle bude dlouhá a trnitá cesta. Teď bude ale důležitý právě onen start. Než abys začal zařazovat každý den těžký dvou hodinový trénink, zvol raději cestu postupného zatěžování. Každá změna, kterou do svého denního rozvrhu zařadíš si občas vezme i část tvé energie, ale hlavně si bere i tvůj čas. To se na první pohled může zdát jako nepodstatné, ale uvědom si, do kolika denních činností svůj čas a svou energii musíš investovat. Cvičení bude další z nich a bude potřeba tomu tedy přizpůsobit i vše ostatní a ideálně to se samotným cvičením zprvu nepřehánět.

Jdi na to postupně

Než začít trávit na workoutovém hřišti nebo v posilovně dlouhé hodiny, vyzkoušej raději do svého programu zařadit pár aktivit, díky kterým si budeš pohyb obecně více a více zamilovávat. Pečlivě si zrekapituluj svůj denní program a najdi si vhodné chvíle, kdy je dle tvých možností ideální pohyb navíc zařadit. Začni třeba obyčejnými kliky nebo cvikem, který ti přijde aktuálně nejatraktivnější. Nehoň se za čísly ani časy, ale vyzkoušej si alespoň na týden udržet stejné volnější tempo a snaž se, aby ti tato sportovní aktivita přirostla k srdci, a aby jsi měl motivaci v ní pokračovat a ideálně se i zlepšovat. Najednou začneš více vnímat možnosti na posouvání se a uvědomíš si, čím bys chtěl dále pokračovat, a jak by dále bylo vhodné sportování do tvého rozvrhu zařadit. Lépe se tak seznámíš se svými možnostmi a najdeš tu pravou cestu, která bude tobě konkrétně nejvíce vyhovovat. Navíc nebudeš riskovat žádné přetížení, ale tvé tělo se bude postupně na veškerou zátěž adekvátně adaptovat a i samotný progres tak bude v dlouhodobém měřítku efektivnější. Jakmile si vše sedne jak má, můžeš začít postupně přidávat na intenzitě a objemu a uvidíš, že ti takovéto pozvolné začínání s něčím novým půjde mnohem lépe, než když bys do něčeho po hlavě skočil a neustále se jen přemlouval, abys v tom pokračoval, i když nebude cítit ten pravý důvod.


Honza

Fyzioterapeut, který se street workoutu věnuje od roku 2013. Je členem týmu Workout Mělník a na českých street workoutových soutěžích získal celkem 8 zlatých medailí. V roce 2019 reprezentoval naší zemi na mistrovství světa ve freestylu v Moskvě.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat