Homepage Články 5 tipů pro tvou první freestylovou soutěž!

5 tipů pro tvou první freestylovou soutěž!

Autor: Honza

35

30.05.2022

Sezóna freestylových soutěží bude zahájena už příští víkend battlem v Rakovníku, a proto dnes navážeme na náš nedávný článek Na co si dát pozor při soutěžení ve freestylu? a shrneme si 5 bodů, které ti pomohou dostat od poroty lepší bodové ohodnocení.

1. Přečti si pořádně pravidla a podmínky hodnocení

Začneme tím nejdůležitějším. Každá soutěž má odlišné požadavky na soutěžící, a proto věnuj alespoň pár minut před samotnou soutěží seznámení se s nimi. Zjisti si, co vše porota hodnotí a dle toho si své vystoupení naplánuj.

2. Dodržuj statické výdrže!

Tento bod by měl být skoro až na prvním místě našeho seznamu, jelikož je nejspíše tou největší dopouštěnou chybou. Porota hodnotí jen to, co se ti povede předvést. Na vše máš určitý čas, a proto pokud nedodržíš stanovené minimální výdrže statických prvků, které jsou ve většině případů 3 vteřiny, tak mrháš svým časem a zároveň silami. Když už se tedy rozhodneš nějaký statický prvek držet, tak si napočítej v hlavě do těch 3 vteřin a až potom přejdi na další.

FOTO - zdroj: @kratas

3. Vše si připrav

Ačkoliv plno profíků si svá vystoupení nepřipravují dopředu a vše odcvičí tak nějak intuitivně, tak do začátku doporučujeme si vše raději nejprve naplánovat a hlavně i vyzkoušet. Ne vše je při samotném soutěžení takové jako při tréninku, a proto se opravdu hodí si pečlivě několikrát vyzkoušet, do čeho vlastně jdeš. Vyzkoušej si jak ti vychází čas, síly a hlavně i jak vše funguje jako celek. 

4. Buď komplexní

Ať už jsi v nějaké disciplíně sebelepší, tak předveď komplexní výkon. Ve freestylu nevítězí nejlepší statici nebo dynamici, ale ti kteří předvádějí dostatek od obojího. Ano vždy bude u každého nějaký aspekt převládat, ale rozhodně ti do tvých prvních soutěží a ani těch další nepomůže věnovat se jen jedné disciplíně.

5. Sázej na jistotu

Poslední bod na našem seznamu se týká jak pádů, tak veškerých prvků, o které se při svém soutěžním kole pokusíš. Opravdu nemá smysl dělat něco, čím si nejsi jistý. Nevytažená stojka, nepodržený statický prvek ani nechycená otočka ti body nezíská. Proto předveď jen ty prvky, které opravdu umíš, máš zmáknutou techniku a získáš díky nim body. Jinak opravdu jen ztrácíš sílu a čas. Pokud si nejsi jistý, vol raději méně cviků a dej si na všem o to více záležet. Vždy to vypadá a je hodnocené lépe, než když někdo běhá od jednoho prvku k dalšímu, ale body dostane sotva za polovinu z nich.

Honza

Fyzioterapeut, který se street workoutu věnuje od roku 2013. Je členem týmu Workout Mělník a na českých street workoutových soutěžích získal celkem 8 zlatých medailí. V roce 2019 reprezentoval naší zemi na mistrovství světa ve freestylu v Moskvě.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat