Homepage Články 5 důvodů, proč pravidelně shybovat

5 důvodů, proč pravidelně shybovat

Autor: Honza

31

18.10.2021

Shyby patří k základním cvikům kalisteniky a neměly by chybět v týdenním tréninkovém plánu žádného workoutera. Jedná se o poměrně oblíbený cvik, který ke svému provádění potřebuje jen nějakou tu hrazdu. Jak ale ke shybování přilákat i ty, kteří jsou rádi, že se o ně museli pokoušet naposledy na hodinách tělesné výchovy? Máme pro to hned 5 důvodů!

1. Průprava pro další cviky

Tento cvik se k základním neřadí pro nic za nic. Díky shybům si můžeš vybudovat skvělé základy, které budeš potřebovat při prodírání se náročnějšími workoutovými prvky. Láká tě naučit se front lever? Pokud nebudeš mít dostatečně nashybováno, tak se s ním bohužel budeš značně trápit.

2. Budování svalové hmoty, síly, vytrvalosti nebo shazování tuků

Při vhodně zvoleném tempu, počtu sérií a opakování se shyby stávají skvělým pomocníkem s výše uvedenými procesy. Stačí mít vyšperkovanou techniku a při formování postavy nezapomínat i na vliv stravování.

Shybování samozřejmě není jen pánskou záležitostí. Z benefitů tohoto krásného cviku může těžit i něžné pohlaví.

3. Procvičení více svalových partií

Shyb je komplexním cvikem, při kterém pracuje více svalových partií najednou. Nejvíce využívanými svaly jsou samozřejmě záda a bicepsy, ale na své si přijdou i břišní, ale také ramenní svaly. Pokud by sis tedy měl vybrat jediný cvik, kterému věnovat většinu své pozornosti, měl bys určitě v první řadě zvážit především shyb.

4. Zlepšení držení těla a prevence zdravotních problémů

To že můžeš mít díky shybům širší záda a mohutnější bicepsy jsou jen ty estetické benefity. Čeho se ale při zařazování shybů můžeš také dočkat je i podpoření svalových skupin, které mají na starost vzpřímené držení tvého těla. Shyby mohou také bojovat s bolestmi zad a sloužit jako prevence dalším problémům s pohybovým aparátem.

5. Široká variabilita

Tím, že se naučíš klasický shyb nemusí být tvá cesta ani zdaleka u konce. Teprve se ti otevřou další dveře, za kterými nalezneš nepřeberné množství možných úchopů i samotného provedení shybování. Tento cvik tě tedy nemusí nikdy omrzet, jelikož budeš mít možnost si ho stále zpestřovat.


Honza

Fyzioterapeut, který se street workoutu věnuje od roku 2013. Je členem týmu Workout Mělník a na českých street workoutových soutěžích získal celkem 8 zlatých medailí. V roce 2019 reprezentoval naší zemi na mistrovství světa ve freestylu v Moskvě.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat