Homepage Články Kdo se stal prvním mistrem ČR ve Streetliftu a Weighted?

Kdo se stal prvním mistrem ČR ve Streetliftu a Weighted?

Autor: Monika

32

18.11.2021

Máme za sebou 1. oficiální Mistrovství ČR ve Streetlitu a Weighted. Top atleti se sešli 6. listopadu 2021 v prostorách Karvinské tělocvičny (Střední škola techniky a služeb Karviná), aby ukázaly, co dovedou s přidaným závažím. Pořadateli akce byl Workout Karviná, kteří se snaží nastartovat český workout v době koronaviru. Sociální sítě se pomalu plní fotografiemi soutěžících na stupních vítězů. Většina z nich má na sobě týmové tričko Workoutu Karviná. Proč tomu tak je, jaké padly rekordy a co říkají účastnící na průběh akce? Vyzpovídali jsme jak soutěžící, tak samotné organizátory.

 


Karviná proti ČR? 

 

Pojďme se podívat na samotnou účast. Na první pohled se může zdát, že se jednalo o souboj týmu Workout Karviná proti ČR! Většina soutěžících byla totiž z týmu Workout Karviná. Nevidím na tom však nic zvláštního, „karviňáci“ mají soutěžního ducha a jsou to jedni z top atletů na scéně. Domnívám se, že samotná účast soutěžících byla vzhledem k aktuální situaci optimální. Lukáš Strouhal (hlavní pořadatel akce) uvádí, že mistrovství se zúčastnilo celkem 28 soutěžících v kategorii streetlift (z toho 16 z týmu Workout Karviná) a 16 soutěžících v kategorii weighted (z toho 7 z týmu Workout Karviná). Účast byla na první ročník a na tuto zvláštní dobu dobrá. Nepřijelo jen pár registrovaných lidí, někteří z nich svou účast omluvili. 


 


Jak dlouho trvala příprava? 

 

Příprava trvala celkově cca 2 měsíce - registrace, sponzoři, ceny apod. Samotné sportoviště jsme chystali od pátku od 12 hod do večera, pak ještě v sobotu ráno. Na to, že se jednalo o první ročník, byla dle mého názoru soutěž dobře připravená. Pár věcí nám sice nevyšlo a vyskytly se i menší komplikace, ale ty nějak zásadně nenarušili průběh soutěže. Určitě víme, co do příště zlepšit, dodává Lukáš Strouhal.

 


Kdo se stal mistrem ČR? 

 

Soutěžilo se v kategorii weighted (maximální počet opakování s přidaným závažím) a streetlift (nejvyšší zvednutá váha). Rekord ve shybu stanovil Vojta Holý, který přitáhl neuvěřitelných 82,5 kg. Hned dvojitým rekordmanem se stal Mikuláš Sikora, který zvládl dip na bradlech se 110 kg a dřep se 185 kg. Těžké váhy už dávno nejsou jen pro chlapy. Barbora Švaňová zvládla přítah s 22,5 kg, Barbora Mžyková se nebála dipu na bradlech s 30 kg a Mariana Franková stanovila rekord v dřepu s 90 kg. 

 


Jak to bylo s pravidly? 

 

Přicházelo spousta pozitivní ohlasů na samotnou akci, bylo tam však jedno menší ALE! To se týkalo stanovených pravidel pro provedení cviků. Soutěžícím přišla stanovená pravidla až příliš přísná, ne-li přemrštěná. A to zejména u hloubky provedení dipu bradlech, kdy měli účastníci strach z toho, že se zraní. Proč tomu tak bylo? Workout Karviná má jasné vysvětlení. 

 

Pravidla jsme chtěli už od samotného 1 ročníku nastavit velmi přísná a striktní, aby se další roky neměnily. Hlavní myšlenkou bylo, aby soutěžící měli danou váhu pod kontrolou a aby se až moc nehnali bezhlavě za vysokými čísly. Pravidla byla tvořena zkušenostmi, konzultacemi s dalšími workoutery, trenéry a fyzioterapeuty. Jednoduše jsme chtěli nastavit hodně striktní provedení pro všechny. U weighted jsme toho moc neměnili. Zásadně jsme změnili jen dřepy na jedné noze, které se prováděli postupně na obou nohách a soutěžící stáli na stupínku.


 

A hlavní cíl soutěže byla opět podpora české workoutové scény a vytvoření nové komunity.

 

Sejít se v dnešní době s komunitou lidí se stejnou vášní pro „železo“ je doslova lék na duši. Myslím, že účast byla vzhledem k aktuální situaci optimální a kdyby někteří sportovci mohli přijet, tak přijedou. Vyzpovídali jsme některé z nich.



Jaký byl 1. oficiální ročník MČR ve weighted a streetliftu očima soutěžících? 

 

 

Andreas Dobsa

 

Všechno bylo super. Organizace na jedničku, jediné, co se nepovedlo, byla malá účast. Ale byl to první ročník, věřím, že na příštím bude lepší účast. 

 

Vojta Holý

 

Určitě bylo super že někdo dokázal uspořádat první MČR ve Streetliftu a Weighted. Myslím si, že to tu určitě chybělo. Organizačně určitě povedený event, jediná nevýhoda těchto typů soutěží je, že jsou nekonečně dlouhé, ale s tím už člověk počítá. Za mě ty pravidla byly až moc striktní, a hlavně u DIPU na 1RM až nesmyslná, bylo opravdu štěstí že se nikdo nezranil. Takže doufám že si tohle do příštího ročníku trochu pořadatelé přehodnotí.

 

 

Tomáš Nebola

 

Byl jsem na takový soutěži asi po 6 letech a myslím, že se celá akce vydařila. Výkony všech soutěžících byly neskutečné, s ohledem na to, že se vážně dodržovala striktní technika. Rozhodčí byli docela přisní a docela dost mě dusili, ale to mi nevadilo, o to víc jsem bojoval abych se třeba umístil a povedlo se. Vybavení bylo spičkový, vážně dobrá hrazda a weighted bradla taky dobrý, dokonce i stojan na dřepy byl vychytaný. Překvapením byly pak dřepy na jedné noze, které byly na bedničce, a o to byly těžší na rovnováhu, ale jinak super. Účast mohla být větší, ale to nikdo neovlivní, zvlášť v týhle době. Jinak jsem si celou akci užil a rozhodně se účastním dalších.

 

Monika

Monika se street workoutu věnuje 7 let, v posledních 4 letech se aktivně věnuje weighted workoutu. Je členkou Raw workout týmu. Účastní se workoutových exhibic a vystoupení po celé ČR. Na kontě má několik zlatých medailí vybojovaných jak v ČR, tak v zahraničí. V roce 2015 uspořádala projekt s tématikou zdravého životního stylu pro žáky 2. stupně ZŠ.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat